Forebyggelse og Behandling

Forebyggelse og behandling af herpes virus

På de øvrige sider kan du finde almen information om de mest almindelige former for herpes (herunder “forkølelsessår” og herpes på kønsdelene). På denne side finder du konkrete råd til, hvordan du på en naturlig og bæredygtig måde kan mildne, forkorte og måske helt undgå herpesudbrud og forkølelsessår uden brug af plastre, medicinske cremer og kemiske salver samt receptpligtig medicin med uønskelige bivirkninger.

Herpes kur

Du finder ikke en decideret mirakel-kur mod herpes, men du får en masse gode og let anvendelige råd og vejledning i forhold til, hvordan du bedst muligt undgår hyppige herpesudbrud og forkølelsessår, samt forslag til hvordan du behandler disse, hvis uheldet alligevel er ude.

Forebyggelse af herpes

Når det kommer til forebyggelse af udbrud af forkølelsessår og herpes, er det bedste, du kan gøre at investere i din sundhed. Det behøver hverken at koste en masse tid eller penge at opbygge og vedligeholde et stærkt immunforsvar og i forhold til herpesvirus er det virkelig den bedste behandling og forebyggelse, der findes. Med fokus på sund og varieret kost, moderat motion, søvn og få naturlige midler såsom CBD olie, L-Lysine, Moringa og Aloe Vera, kan du nå rigtig langt.

Herpes på kønsdelene – undgå stramtsiddende tøj

Undgå at gå med stramtsiddende tøj i materialer, som huden kan have svært ved at ånde i. Det kan nemlig fremprovokere herpes og få virus til at gå i udbrud, hvis du eksempelvis går i stramme underbukser af kunststofmaterialer. Brug i stedet bomuldstrusser/-boxershorts, skift dem dagligt og gå eksempelvis ikke i stramtsiddende nylonstrømper eller cowboybukser, der sidder helt tæt i skridtet. Vær også opmærksom på at syninger i tøjet, der generer huden, godt kan fremprovokere et herpessår.  

Herpes og alkohol

Indtag af alkohol kan også være en medvirkende faktor til at fremprovokere et herpes udbrud. Det skyldes formentlig, at alkohol er et giftstof for kroppen og at din krop skal bruge en masse energi på at nedbryde og forbrænde denne gift. Alkohol i moderate mængder bør dog ikke have den store indflydelse på, om du får et herpes-sår eller ej, så nyd du blot en øl eller et glas rødvin i ny og næ, hvis du har lyst til det. Pas dog på med de meget “våde” byture. De kan nemlig godt give sig udslag i et efterfølgende herpes udbrud på kønsdelene eller i ansigtet for den sags skyld – dette gælder både for HSV-1 og HSV-2.  

Herpes og rygning

Vi kan vist hurtigt blive enige om, at rygning ikke er godt for noget eller nogen. Rygning svækker immunforsvaret og derfor øger rygning også risikoen for hyppige herpesudbrud. Og så behøver vi vist ikke at koge mere suppe på det emne!

Vaccine mod herpes

Det er indtil videre ikke muligt at vaccinere mod herpes, men der forskes løbende i at udvikle en vaccine til formålet. En foreløbig vaccine mod HSV-2 har vist positive resultater i test på dyr, men der er ikke udsigt til, at denne vaccine vil kunne tilbydes til mennesker lige foreløbig. Læs mere om forsøget med herpes-vaccinen på dansk her og læs om de konkrete kliniske tests (på engelsk) her.

Forebyggelse af forkølelsessår

I forhold til forkølelsessår på læberne er der nogle særlige forholdsregler, du kan tage. For eksempel er det en god idé at undgå for meget direkte sol på læberne. Er dit immunforsvar top-tunet, bør det dog ikke have betydning.  

Behandling af forkølelsessår og herpes

For mange af os vil anbefalinger i forhold til søvn, kost, motion og kosttilskud være nok til helt at undgå udbrud, men selv med dagligt fokus på at opretholde et stærkt immunforsvar kan vi alle komme ud for perioder, hvor vi af den ene eller anden årsag alligevel vil opleve at vores immunforsvar er “nede”, som eksempelvis ved en forkølelse, sorg eller stress på arbejdet og så øges risikoen for herpes udbrud og forkølelsessår markant. Er skaden først sket og kan du mærke, at et udbrud er på vej eller pludseligt viser sig i fuld flor, så er det stadig ikke for sent at sætte ind. Er du i tvivl om, det er herpes, så er det som altid en god idé at svinge forbi lægen, men har du haft udbrud før, er du næppe i tvivl.

Moderne medicin vs. naturmedicin mod herpes

Har du fået et forkølelsessår eller herpesudbrud forneden, så findes der et væld af både medicinske og naturlige præparater, som påstår at kunne lindre og få sårene til at hele hurtigere. Vi vil i det følgende gennemgå en række af disse produkter, som vi har testet. 

Bliv fri for herpes uden medicin!

Hvis du har tilbagevendende herpes udbrud, enten i form af HSV-1 (forkølelsessår) eller HSV-2 (Herpes Genitalis) og bliver ved at rende til lægen og gentagne gange får at vide, at du skal tage den ene tablet-kur efter den anden, når du sikkert – lige som vi gjorde – til et punkt, hvor du begynder at overveje, om det virkelig kan være rigtigt, at du skal proppe sin krop med medicin hele tiden. Hvis man bliver ved at få udbrud, kan man jo spørge sig selv; hvad er medicinen så godt for?

Efter en del erfaringer med manglede virkning af medicin mod herpes og uhensigtsmæssige bivirkninger, begyndte vi at undersøge alternative behandlingsformer og naturmedicin mod herpes. Vi har læst en lang række videnskabelige artikler og lyttet til mange menneskers personlige erfaringer og må konkludere, at det er med denne virus, som med så mange andre helbredsmæssige problemer: Det kan hjælpe at fokusere på kost, motion, søvn og stress-reducering!

Forkølelsessår og fødevarer

Kostens betydning for herpes udbrud

Spis dig herpesfri! Det ville jo være fantastisk, hvis man kunne spise sig fra herpesvirus. Helt væk kommer den jo aldrig, men det viser sig faktisk at man gennem kost og naturlige kosttilskud kan hæmme virus, så antallet af udbrud bliver væsentlig færre og i nogle tilfælde forsvinder helt. Og det er jo trods alt bedre at fylde kroppen med naturlige fødevarer, som virker forebyggende end kemisk medicin, der i bedste fald virker, men i værste fald medfører nogle kedelige bivirkninger.

Aminosyrernes kamp – effektiv herpes forebyggelse!

Nu bliver det lidt teknisk, men hold ud, vi skal nok nå frem til pointen! Herpesvirus består af en række proteiner og proteinerne er dannede af en sammenkædning af forskellige aminosyrer. Ligesom mange andre vira har herpesvirus en kappe, der forhindre virussen i at nedbryde. Det viser sig, at det er muligt at ændre proteinsammensætningen i kappens opbygning. Det vil sige at nogle næringsstoffer kan øge produktionen af virus, mens andre kan sænke produktionen af virus. Aha! Det er interessant for alle os, der gerne vil forebygge herpesudbrud. Forskning har vist, hvilke aminosyrer i proteinkappen der påvirker herpesvirus mest, og man har fundet frem til at aminosyren Arginin forstærker virus, mens aminosyren Lysin hæmmer virus.

Lysin hæmmer herpesvirus!

Herpes virus’ beskyttende proteinkappe består af mere end 25% arginin, hvilket er meget, hvis man f.eks. sammenligner det med det menneskelige DNA, der består af ca. 28% lysin og 3-4% arginin.

De to aminosyrer minder meget om hinanden i deres opbygning og virus kan derfor ved en fejl optage Lysin i proteinkappen, hvis indholdet af arganin i kroppen er lavt. Hvis tilbuddet af Lysin derimod er højt i kroppen, vil det optages i viruskappen og hjælpe med at hæmme væksten og risikoen for at smitte nye celler i kroppen.

Konklusionen er: Spis mere Lysin (evt. som kosttilskud) og mindre Arginin, hvis du effektivt vil forebygge udbrud af herpes!

Fødevarer med Lysin

Lysin finder du blandt andet i mælkeprodukter, æg, kød, fisk og kartofler. Disse fødevarer har et langt højere indhold af Lysin end Arginin. For vegetarer/veganere er ærter, bønner og linser gode alternativer med højt lysinindhold. Du kan altså med fordel skrue godt op for indtaget af disse fødevarer, hvis du vil undgå hyppige herpesudbrud. Lysin kan også indtages som kosttilskud og det kan være en rigtig god idé altid at have et glas med Lysin i skabet i tilfælde af, at du mærker de første spæde tegn på et herpesudbrud. Hvis du tager Lysin så snart, du får de første symptomer, vil du nemlig i langt de fleste tilfælde kunne bremse udviklingen og “tvinge” herpes-virussen tilbage i dvale. Lider du af hyppigt tilbagevendende herpesudbrud, kan du også med fordel tage en Lysin-kur, hvor du tager tilskuddet dagligt i en længere sammenhængende periode. Lysin kan købes i din lokale helsekost-butik eller her.

Fødevarer med Arginin

Arginin finder du blandt andet i chokolade, jordnøddeprodukter, majs og ris og derfor anbefales det, at du spiser disse fødevarer i mindre omfang hvis du er smittet med herpesvirus, da de har et højt indhold af arginin. Det er selvfølgelig super ærgerligt, at det lige er chokolade og nødder, der skal undgås, da det er noget, de fleste holder af. Men hvis du vil holde din herpes nede, må du finde et alternativ til chokolade med nødder, som man f.eks. godt kunne være meget forfalden til, når man har menstruation og som jo netop er den periode risikoen for udbrud hos kan være størst hos kvinder.    

Stressfrit liv reducerer herpesudbrud

Herpes-udbrud kommer typisk, hvis kroppen har nedsat immunforsvar f.eks. ved en forkølelse eller stressede perioder i livet. Derfor er det en god idé generelt at prøve at leve sundt; få søvn nok, dyrk motion, drik masser af vand og prøv at undgå at blive stresset. På den måde styrker du dit immunforsvar og kroppen har en større chance for at undgå et herpesudbrud.

Undgå sol og undgå forkølelsessår

Forkølelsessår kan blive fremprovokerede af direkte sollys. Så har du problemer med tilbagevendende udbrud, anbefales det at bruge en læbepomade med solfaktor (gerne med Aloe Vera) og generelt undgå direkte sol.  

Naturlige produkter og kosttilskud mod herpes:

Lysin eller L-Lysine bekæmper herpes

Lysine (også kendt som L-Lysine) er som et mirakelmiddel mod herpes. Som tidligere nævnt er aminosyren Lysin hæmmende overfor herpesvirus. Lysin kan optages i viruskappen og kan forebygge at infektion spreder sig til raske celler. Lysin kan fås som kosttilskud i din lokale helsekost, på apoteket eller her på sidens shop. 

Echinaforce og forkølelsessår

Echinaforce er et naturlægemiddel, som er en god kur mod begyndende forkølelse. Det tages i en dosis af 30 dråber i et glas vand morgen og aften. Det styrker immunforsvaret og holder forkølelsen, og dermed (forhåbentligt) også forkølelsessåret, væk. Echinaforce kan fås i din lokale helsekost eller på apoteket.

C-vitamin mod herpes og forkølelsessår

C-vitamin er en immunforsvars booster, og måske for oplagt at nævne. Men om ikke andet, så kan c-vitamin tages som kosttilskud, hvis du vil gå med livrem og seler i forhold til forebyggelse af herpes-udbrud og forkølelsessår. C-vitamin er vandopløseligt og du kan derfor ikke få en “overdosis”. Kroppen optager det c-vitamin den skal bruge og resten udskilles, når du tisser. Kan du mærke, en forkølelse er på vej, er c-vitamin og Echinaforce og perfekt kombi, sammen med masser af vand og søvn.

Mandelolie til forebyggelse af herpesudbrud

Mandelolie er en skøn naturlig olie, som kan bruges på mange forskellig måder. Det kan varmt anbefales at bruge mandelolie forneden i forbindelse med bad i stedet for intimsæbe. Mandelolie er blødgørende og fugtgivende og kan afhjælpe hudproblemer på hele kroppen, og altså også forneden. Den er meget behagelig og naturlig og opretholder fugtbalancen forneden. Brug den til daglig, og ikke kun ved herpesudbrud, da den også virker forebyggende i forhold til nye tilfælde af vaginal/anal herpes og herpes på penis.  

Aloe Vera til behandling af forkølelsessår

Aloe Veras medicinske virkning er dateret mere end 6000 år tilbage, men der findes stadig ingen forskningsbaserede dokumentation for dens virke. Ikke desto mindre er Aloe Vera afprøvet og med gode resultater, især i forhold til hudpleje og herunder også behandling af forkølelsessår.

Du kan gro Aloe Vera hjemme i stuen og smøre den gele, der kommer fra et knæk på bladene, direkte på dit forkølelsessår. Det virker anti-inflammatorisk og helende og hjælper med at bygge huden op igen omkring såret.

Der findes også alt lige fra læbepomade til cremer, gel, olie og lotion med Aloe Vera og det kan påføres både på herpes udbrud i ansigtet og forneden. Aloe Vera produkter kan købes i din lokale helsekost, på apoteket eller her på siden.

Moringa mod herpes

Moringa er fyldt med sunde antioxidanter og er blevet brugt som lægemiddel i tusindvis af år. Herhjemme er vi langt om længe ved at få øjnene op for dette fantastiske medicin-træ, naturen har skabt. Moringa sælges både som te, olie (der med fordel kan smøres direkte på dit forkølelsessår) og i pulverform som “super food”, der kan røres ud i vand og drikkes eller eksempelvis tilsættes dine smoothies. Boost dit immunforsvar med moringa og reducer risikoen for herpesudbrud og forkølelsessår.

CBD olie mod herpes og forkølelsessår

Cannabidiol (CBD) fra cannabisplanten får megen omtale og opmærksomhed i disse år – og med rette, for det er ikke længere nogen hemmelighed, at CBD olie er noget nær et vidundermiddel, når det handler om at (gen-)skabe balance i kroppen. Det er videnskabeligt bevist, at CBD blandt andet styrker immunforsvaret og med et stærkt immunforsvar kan du som sagt holde herpes-virus i dvale og undgå udbrud. Du kan også med fordel smøre CBD olie direkte på et forkølelsessår eller herpes-udbrud på kønsdelene. CBD er en effektiv smertestiller og olien kan også være behjælpelig med at få såret til at hele hurtigere. Læs mere om CBD olie her.

Herpes medicin

Medicin mod herpes og forkølelsessår

Der findes et hav af medicinske præparater og produkter, der markedsføres som midler mod forkølelsessår og herpes. Der er ingen tvivl om, at det er et godt marked for medicinalindustrien at satse på, for vi er som sagt rigtig mange, der er smittede med herpes virus (særligt HSV-1) og for alt i verden gerne vil undgå de grimme og smertefulde forkølelsessår. Vores egne og andres erfaringer siger os, at håndkøbsprodukterne desværre sjældent holder, hvad de lover, mens nogle af de receptpligtige midler kan have en positiv effekt i forhold til herpes, men desværre kommer de fleste af disse medicinske præparater sammen med en indlægsseddel fyldt med mulige bivirkninger. Vi kan derfor ikke med god samvittighed anbefale nogle af disse produkter, men det må være op til den enkelte at vurdere, hvad man vil prøve i kampen mod herpes og forkølelsessår.  

Herunder finder du en ikke-udtømmende liste, som både indeholder midler mod herpes/forkølelsessår på recept og i håndkøb.

Aciclovir

Aciclovir er receptpligtig medicin i tabletform som anvendes mod:

 • Forkølelsessår (HSV-1)
 • Herpes på kønsdelene (HSV-2)
 • Helvedesild (VCV)
 • Skoldkopper (i sjældne tilfælde)

Tabletterne bruges både forebyggende og når udbruddet er kommet. Dosisen er afhængig af sygdommens art og vurderes individuelt i forhold til patienten. Børn skal f.eks have halv dosis af, hvad voksne får og dosis skal også nedsættes, hvis man har dårlige nyrer. Tal altid med din læge før indtagelse af medicin.

For bedste effekt skal medicinen tages hurtigst muligt efter et udbrud.

Evt. bivirkninger ved indtagelse af Aciclovir:

https://min.medicin.dk/Medicin/Praeparater/2787

 • Højst 10 ud af 100 kan forvente at få bivirkninger, som almindeligvis er: Feber, træthed, opkast, kvalme, svimmelhed, hovedpine, hudkløe, hududslæt og overfølsomhed over for sollys.
 • Højst 1 ud af 100 kan få allergiske reaktioner.
 • Højst 1 ud af 1.000 kan få anafylaktisk chok – en akut allergisk reaktion

Hvis du er bloddonor kommer du i karantæne ved indtagelse af Aciclovir, ligesom du ikke kan donere blod, når du har et herpesudbrud.  

Aciclovir virker hæmmende på dannelse af herpesvirus.

Aciclovir kan gives forebyggende til personer, som er hård ramt af herpesudbrud gentagende gange. Som langtidsbehandling anbefales det, at man holder en pause med indtagelsen efter 6-12 måneder.

BEMÆRK: Allerede i 1988 mistænkte man Aciclovir for at kunne medføre alvorlig psykisk sygdom og der er set konkrete tilfælde på dette. Læs mere her.

Valaciclovir

Valaciclovir er medicin i tabletform, som anvendes forebyggende og behandlende mod:

 • Helvedesild (VCV)
 • Herpes på kønsdelene (HSV-2)
 • Herpes på hud og slimhinder
 • herpesinfektion i øjnene

For bedste effekt skal medicinen tages hurtigst muligt efter et udbrud.

Evt. bivirkninger ved indtagelse af Valaciclovir:

https://min.medicin.dk/Medicin/Praeparater/7036

 • Flere end 10 ud af 100 kan forvente at få bivirkninger, såsom: Hovedpine  
 • Højst 10 ud af 100 kan forvente at få: Diarré, opkast, kvalme, svimmelhed,
 • Højst 1 ud af 100 kan få: Øget risiko overfor infektioner, overfølsomhed over for sollys, bevidsthedssvækkelse, forvirring, hallucinationer, påvirkning af nyrerne.
 • Højst 1 ud af 1.000 kan få: Besvær med at styre arme og ben, påvirkning af syns- og høreindtryk, koma, kramper, psykoser, påvirkning af hjernen og  anafylaktisk chok – en akut allergisk reaktion

Hvis du er bloddonor kommer du i karantæne ved indtagelse af Valaciclovir, ligesom du ikke kan donere blod, når du har et herpesudbrud.  

Penciclovir

https://min.medicin.dk/Medicin/Praeparater/1975

Penciclovir er et virkende stof, der findes i Vectavir. Vectavir bruges til behandling af:

 • Forkølelsessår (HSV-1)

Vectavir er en creme, som kan smøres på forkølelsessår ved udbrud. Cremen kan smøres på ca. hver anden time i løbet af dagen, og behandlingen skal foretages hurtigst muligt efter udbrud. Af bivirkninger findes kun ubehag på påføringsområdet. Cremen bør dog ikke anvendes omkring øjnene og på slimhinderne, kun på sår ved læberne.

Famciclover

Famciclovir er et virkende stof i Famvir.

Famvir er medicin i tabletform som anvendes mod:

 • Forkølelsessår (HSV-1) – hos personer med nedsat immunforsvar
 • Herpes på kønsdelene (HSV-2)
 • Helvedesild (VCV)

Evt. bivirkninger ved indtagelse af Famvir:

https://min.medicin.dk/Medicin/Praeparater/1732

 • Flere end 10 ud af 100 kan forvente at få bivirkninger, såsom: Hovedpine  
 • Højst 10 ud af 100 kan forvente at få: Diarré, opkast, kvalme, svimmelhed, leverpåvirkning, mavesmerter, hudkløe og hududslæt.
 • Højst 1 ud af 100 kan få:  forvirring, allergisk hævelse i ansigtet, i mundhulen og strubehovedet.
 • Højst 1 ud af 1.000 kan få: hallucinationer, ophobning af galde, kramper, øget tendens til blødning.

Gravide og ammende bør ikke indtage Famvir, da der er manglende viden indenfor området.

Famvir virker hæmmende på dannelsen af herpesvirus.

Zovir

Zovir er en creme, der indeholder stoffet aciclovir, og den bruges til behandling af:

 • Lettere udbrud af forkølelsessår (HSV-1)

Behandlingen skal ske hurtigst muligt og senest 24 timer efter udbruddet. Man skal huske at vaske hænder grundigt før og efter brug, og undgå at gnubbe på sårene og tørre dem af i et håndklæde for at mindske smittefaren.

Her er kun meget sjældne bivirkninger:

1 ud af 10.000 kan få allergisk reaktion.

Cremen må ikke smøres i øjnene! Der findes en Zovir øjencreme, som bruges særligt til dette.

Zovir kan anvendes af gravide og ved amning. Undgå dog at smøre zovir på brystvorterne lige inden amning.

Compeed

Compeed er et plaster, der siges at fremme helingen af forkølelsessår og hæmme smittefaren. Compeed kan fås i håndkøb på apoteket.

Medicin mod herpes – bivirkninger

Det kan selvfølgelig virke betryggende, at der findes præparater, som afhjælper herpesvirus. Men hvis man er hårdt ramt og har mange tilbagevendende udbrud, virker det næsten uoverskueligt (og temmelig usundt!) at skulle fylde sig med medicin til langtidsbehandling dag ud og dag ind og stadig få hyppige udbrud. Dertil kommer alle de forskellige bivirkninger, som man kan rammes af i større eller mindre grad. Vi vil derfor til hver en tid anbefale at du i stedet fokusere på din almene sundhed og benytter dig af de naturlige kosttilskud og midler, som vi ved virker mod forkølelsessår og herpes – uden bivirkninger!  

God “kamp” og god bedring!