Gravid & herpes

Herpes i underlivet under graviditeten

Lider du af herpes, er det desværre normalt også at opleve udbrud under graviditeten. Kroppen er presset til det yderste i løbet af de cirka 9 måneder fra undfangelsen til fødslen og kan derfor have svært ved at holde herpes-virus nede samtidig.

Jordemoderbesøg, fødselsforberedelser og tankemylder om fødslen og tiden efter kan være rigeligt at forholde sig til som gravid. Hvis du også går og tænker på, om herpes kan have nogen betydning for din graviditet og det lille barn, der vokser inden i dig, kan det føre til unødig stress – og stress kan som bekendt føre til (endnu) flere herpesudbrud! Det skal vi i det følgende prøve at hjælpe dig med at undgå.

Vi tager dig i hånden og guider dig punkt for punkt gennem junglen af informationer og deler samtidig ud af brugbare råd og tips i forhold til herpes, graviditet og børn.  

Smittet med herpes under graviditeten.

Vidste du at:

  • Det ikke er farligt for fosteret, hvis du har et herpesudbrud i løbet af graviditeten.
  • Du højst sandsynligt kan føde naturligt, selvom du er ramt af herpes.
  • Din baby er godt beskyttet af dine antistoffer, hvis du tidligere har haft herpes.
  • Herpes virus smitter ikke gennem brystmælk.
  • De fleste smittes med herpes simplex virus i løbet af barndommen.
Herpes under graviditeten – centrale begreber:

Primær infektion – Førstegangsudbrud af herpes efter du er blevet smittet med herpes simplex virus.

Recidiverende infektion – Tilbagevendende herpesudbrud kaldes på lægefagsprog for recidiverende herpes infektioner.

Lad os først prøve at besvare nogle af de mest almindelige spørgsmål, du som gravid kan sidde med, hvis herpes giver dig anledning til bekymring: 

Er herpes farligt for gravide?

Nej, herpes er ikke farligt for dig, selvom du er gravid! Og det er som udgangspunkt heller ikke farligt for dit ufødte barn. Nedenfor uddyber vi, hvorfor der sjældent er grund til panik, hvis du er gravid og har herpes.

Kan jeg smitte min baby med herpes?

Hvis du får herpes udbrud i løbet af din graviditet (hvilket er meget almindeligt!) er det klart, at du kan blive bekymret for, om du kan smitte dit barn. I det følgende skal vi forsøge at oplyse og give dig fakta, uden at skræmme og bidrage til yderligere bekymringer. Læs videre og bliv klogere på, om du reelt har grund til bekymring.

Kan jeg føde normalt, hvis jeg har herpes?

I langt de fleste tilfælde er svaret: JA! Kvinder, som er smittede med herpes simplex virus inden graviditeten eller i de to første tredjedele af graviditeten, kan oftest føde helt normalt. Det gælder også, selvom der skulle være tale om udbrud af herpes tæt på terminsdatoen. I skemaet nedenfor opridser vi, de perioder som er relevante i forhold til graviditet og smittefare for barnet.