HVAD ER HERPES GENITALIS?

Herpes er egentlig en fællesbetegnelse for en række vira, men i daglig tale bruges begrebet herpes primært om kønssygdommen herpes genitalis, der oftest skyldes smitte med Herpes Simplex Virus type 2 (HSV-2).

Vidste du, at: 

  • Herpes Genitalis er den officielle betegnelse for herpes på kønsdelene.
  • Kønssygdommen herpes (Herpes Genitalis) er typisk forårsaget af HSV-2 og det er den næstmest udbredte herpes-type.
  • Op til 20% af alle voksne i Danmark er smittede med HSV-2.
  • Flere kvinder end mænd lider af herpes på kønsdelene.
  • Herpes kan give blærer og sår på kønsdelene, men også andre steder på kroppen.
  • HSV-2 smitter primært ved seksuel kontakt.
  • Oralsex medfører risiko for smitte med herpes fra mund til kønsdele og omvendt.
Herpes genitalis - herpes på kønsdelene.

Herpes på kønsdelene

Den lægefaglige latinske term Herpes Genitalis bruges til at beskrive tilstande, hvor en herpes virus angriber hud- og slimhinder på eller omkring kønsorganerne. Omkring hver femte voksne dansker er smittet med HSV-2. Det er meget forskelligt fra person til person, hvor ofte eller om man får udbrud, efter man er blevet smittet med herpes virus. Inkubationstiden for genitalherpes er normalt alt fra et par dage til et par uger ved primærinfektion med HSV-2. Det vil sige tiden, der går, fra du bliver smittet, til du mærker de første symptomer.

Herpes som kønssygdom ved smitte med HSV-1

Det er værd at nævne, at selvom herpes som kønssygdom oftest forårsages af HSV type 2, så er HSV type 1 faktisk årsag til mindst 30% af tilfælde med herpes på kønsdelene. Det skyldes formentlig, at virus er blevet overført fra mund til kønsdel ved oralsex.

Kan jeg både være smittet med HSV-1 og HSV-2?

Ja, det kan du desværre godt. Den “gode” nyhed er, at personer, som har haft forkølelsessår (HSV-1), før de bliver smittet med herpes på kønsdelene (HSV-2), vil have en vis immunitet mod sidstnævnte (herpes genitalis). Derfor får du sjældent kraftige udbrud af herpes på kønsdelene, hvis du allerede døjer med forkølelsessår i ansigtet og senere i livet smittes med herpes, altså HSV-2. Det samme gælder den anden vej rundt, hvis du først bliver smittet med HSV-2 og efterfølgende HSV-1, men dette scenarie hører til sjældenhederne.