HVAD ER HERPES GENITALIS?

Herpes er egentlig en fællesbetegnelse for en række vira, men i daglig tale bruges begrebet herpes primært om kønssygdommen herpes genitalis, der oftest skyldes smitte med Herpes Simplex Virus type 2 (HSV-2).

Vidste du, at: 

  • Herpes Genitalis er den officielle betegnelse for herpes på kønsdelene.
  • Kønssygdommen herpes (Herpes Genitalis) er typisk forårsaget af HSV-2 og det er den næstmest udbredte herpes-type.
  • Herpes kan give blærer og sår på kønsdelene, men også andre steder på kroppen.
  • Op til 20% af alle voksne i Danmark er smittede med HSV-2.
  • HSV-2 smitter primært ved seksuel kontakt.
  • Oralsex medfører risiko for at smitte med herpes fra mund til kønsdele og omvendt.
Herpes genitalis - herpes på kønsdelene.

Kvinder oftere smittet med herpes end mænd

Herpes på kønsdelene

Den lægefaglige latinske term Herpes Genitalis bruges til at beskrive tilstande, hvor en herpes virus angriber hud- og slimhinder på eller omkring kønsorganerne. Omkring hver femte voksne dansker er smittet med HSV-2. Det er meget forskelligt fra person til person, hvor ofte eller om man får udbrud, efter man er blevet smittet med herpes virus. Inkubationstiden er normalt alt fra et par dage til et par uger ved primærinfektion med HSV-2. Det vil sige tiden, der går, fra du bliver smittet, til du mærker de første symptomer.

Har jeg herpes genitalis?

Hvis du mistænker, at du er blevet smittet med herpes, så skal du blive undersøgt af en læge. Oftest kan lægen relativt hurtigt se, om der er tale om et herpesudbrud, men læger kan selvfølgelig også tage fejl og derfor kræver det en test for at blive 100% sikker. Hvis du af den ene eller anden årsag ikke har lyst til at gå til din egen læge og blive undersøgt for herpes på kønsdelene, så findes der flere steder i landet klinikker, hvor du kan blive undersøgt ganske gratis og anonymt. Se en samlet liste over klinikker i Danmark her.