Herpes (Herpes Genitalis)

Hvad er herpes genitalis?

Herpes er egentlig en fællesbetegnelse for en række vira, men i daglig tale bruges begrebet herpes primært om kønssygdommen herpes genitalis, der oftest skyldes smitte med Herpes Simplex Virus type 2 (HSV-2).

Vidste du at:

  • Herpes Genitalis er den officielle betegnelse for herpes på kønsdelene.
  • Kønssygdommen herpes (Herpes Genitalis) er typisk forårsaget af HSV-2 og det er den næstmest udbredte herpes-type.
  • Herpes kan give blærer og sår på kønsdelene, men også andre steder på kroppen.
  • Op til 20% af alle voksne i Danmark er smittede med HSV-2.
  • HSV-2 smitter primært ved seksuel kontakt.
  • Oralsex medfører risiko for at smitte med herpes fra mund til kønsdele og omvendt.

Herpes på kønsdelene

Den lægefaglige latinske term Herpes Genitalis bruges til at beskrive tilstande, hvor en herpes virus angriber hud- og slimhinder på eller omkring kønsorganerne. Omkring hver femte voksne dansker er smittet med HSV-2. Det er meget forskelligt fra person til person, hvor ofte eller om man får udbrud, efter man er blevet smittet med herpes virus. Inkubationstiden er normalt alt fra et par dage til et par uger ved primærinfektion med HSV-2. Det vil sige tiden, der går, fra du bliver smittet, til du mærker de første symptomer.

Har jeg herpes genitalis?

Hvis du mistænker, at du er blevet smittet med herpes, så skal du blive undersøgt af en læge. Oftest kan lægen relativt hurtigt se, om der er tale om et herpesudbrud, men læger kan selvfølgelig også tage fejl og derfor kræver det en test for at blive 100% sikker. Hvis du af den ene eller anden årsag ikke har lyst til at gå til din egen læge og blive undersøgt for herpes på kønsdelene, så findes der flere steder i landet klinikker, hvor du kan blive undersøgt ganske gratis og anonymt. Se en samlet liste over klinikker i Danmark her.

Symptomer på herpes

Herpes udbrud viser sig som sviende åbne sår eller små væskefyldte blærer på huden eller slimhinderne. Det kan være en temmelig smertefuld affære at have et udbrud. Oftest er det dog værst første gang, du har et udbrud af genital herpes (primærinfektion). Ved tilbagevendende udbrud kommer herpes sårene ofte på samme område af kønsdelene eller slimhinderne igen og igen. Det gælder også, hvis man bliver smittet med herpes omkring anus.

Sygdomsforløb: Første tegn på herpes på kønsdelene

De første tegn på udbrud af herpes som kønssygdom ses typisk inden for 2-12 dage, efter du er blevet smittet med herpes-virus og forløbet kan vare op til flere uger. Der kan dog gå væsentligt længere, inden det første udbrud viser sig, og du kan derfor ikke vide med sikkerhed, hvornår du er blevet smittet.

Du kan opleve influenzalignende symptomer, såsom hovedpine, ømme muskler, let feber, ondt i halsen og smerter i lysken. Selve udbruddet på kønsdelene kan også være smertefuldt og give rødme, kløe og svie samt hævelser. Visuelt er der tale om små, væskefyldte blærer, der i løbet af nogle dage brister og bliver til små væskende sår. Et herpesudbrud kan være forbundet med megen smerte – især den første gang, du har oplever det.

Flere herpessår ad gangen

Mange oplever den første gang at have mere end ét sår forårsaget af herpes. Men som med alle sygdomsforløb kan det være ganske forskelligt fra person til person og enkelte vil kun mærke et let ubehag og tænke, at de har fået en rift eller en lille knop på kønsdelene, som de ikke giver megen opmærksomhed. Hvis du er en af de uheldige, der er hårdt ramt første gang, så fat mod! Du er ikke alene og det første udbrud er som regel det værste. Efterfølgende vil de fleste kun opleve at få et enkelt herpes sår på kønsdelene ad gangen  og nogle får aldrig udbrud igen.

Herpes-symptomer kan forveksles med blærebetændelse

Det første udbrud af herpes på kønsdelene kan som beskrevet ovenfor virke temmelig ubehageligt, men efterfølgende udbrud vil heldigvis sjældent føles helt så voldsomme. Er udbruddet meget slemt, kan du både som mand og kvinde også opleve, at det er svier og brænder i urinrøret – særligt når du tisser. Nogle opdager faktisk, at de har fået herpes genitalis, fordi de tror, at de har fået en urinvejsinfektion og går til lægen i denne forbindelse. Men symptomerne kan altså vise sig at være irritation af slimhinderne forårsaget af herpes-virus og ikke en bakteriel infektion, som man normalt vil kunne konstatere, hvis der var tale om en reel blærebetændelse eller urinrørsinfektion. 

Smittet med herpes genitalis uden symptomer

Når du er blevet smittet med herpes lægger virus sig i nervebanerne. Her kan det i princippet ligge og være inaktivt resten af dine dage. Nogle få heldige asener vil derfor aldrig opdage, at de er blevet smittede og ikke have udbrud. Hvis man da kan tale om “held”, når man er smittet med herpes forneden. Man kan nemlig stadig risikere at smitte andre og måske ad den vej blive opmærksom på, at man har herpes simplex virus boende i kroppen. Størstedelen, af de som rammes af Herpes Genitalis, er dog heller ikke i tvivl om, at noget ikke er helt, som det plejer og vil hurtigt blive klar over, at de har fået herpes. Men det er altså ikke en myte, at der er nogle få, som knapt opdager, at de er blevet smittede og ikke tager videre notits af det første udbrud. Måske finder de senere i livet ud af, at de er smittebærere, måske opdager de det aldrig. Tallene for hvor mange smittede, der findes på lands- og verdensplan kan derfor også godt være højere, end de tal, vi kender Læs mere om genital herpes uden symptomer her.

Kontakt lægen, hvis du mistænker, at du er smittet med herpes

Uanset hvad, bør du altid kontakte en læge og blive undersøgt, hvis du har blot den mindste mistanke om, at der kan være tale om herpes. Herpes Genitalis er som tidligere nævnt en meget smitsom sygdom, man har for livet, men hvis du kender diagnosen og symptomerne, kan du minimere risikoen for nye udbrud og smitteoverførsel. Selvom herpes i langt de fleste tilfælde ikke er decideret farligt, er der altså al mulig grund til at tage en herpes-diagnose alvorligt og sætte dig ind i, hvad du selv kan gøre for at undgå udbrud og at videregive smitten. 

Gør det ondt, at blive testet for herpes genitalis?

Nej, det gør ikke ondt at blive undersøgt for herpes! Lægen bruger en vatpind til ganske forsigtigt at tage en prøve fra såret. Der vil enten være tale om, at du får lavet det, der kaldes en podning eller et “skrab”. Det har ikke betydning for dig, men siger blot noget om, hvilken metode lægen bruger til at undersøge, om herpes virus er tilstede. Den lille smule sårvæske, lægen får fra podningen eller skrabet, er nok til at en test vil vise, om der er tale om herpes virus eller ej. Et herpesudbrud kan på mange måder være forbundet med smerte, men undersøgelsen hos lægen er altså ikke noget, du skal bekymre dig om.

Herpes test: Hvornår får jeg svar på, om jeg har fået herpes?

Der går oftest en uges tid, fra du har været hos lægen for at blive testet for herpes, til du modtager svar på prøverne, men det kan være forskelligt fra klinik til klinik.

Har man herpes hele livet?

Ja, når først du er smittet med herpes, så bliver virus desværre i kroppen på livstid. Der findes – indtil videre – ingen decideret kur mod herpes. I hvert fald ingen som videnskabeligt bevist helt kan fjerne eller dræbe virus. Det er dog ikke det samme som at du ikke kan slippe for udbrud! Så længe herpes simplex virus er inaktivt i kroppen, giver den nemlig ingen symptomer. Læs videre for at blive klogere på, hvordan du kan holde herpes nede og undgå udbrud.

Hvor ofte får man herpesudbrud?

Det er meget forskelligt, hvor ofte man får udbrud, efter man er blevet smittet med herpes genitalis. I det øjeblik du bliver smittet (primærinfektion), lægger virus sig i nervebanerne i huden, på det sted hvor smitten bliver overført. Virussen arbejder sig fra huden via nervebanerne hele vejen ind til roden af nerverne (nervecellen). Derinde er virus ikke længere aktivt. Her kan herpes virussen principielt være inaktiv og “ligge i dvale” for evigt (dette kaldes også det latente stadie), men den kan også give hyppige, tilbagevendende (recidiverende) udbrud med sår og blister (vesikler). Alt midt imellem disse to ekstremer er også normalt.

Hvordan smitter herpes genitalis?

Smitte med herpes virus overføres primært mellem mennesker ved fysisk kontakt i form af hud-mod-hud eller slimhinde-mod-slimhinde. Herpes Simplex Virus type 2 overføres i langt de fleste tilfælde i forbindelse med samleje og andre former for sex og derfor kategoriseres lidelsen som en kønssygdom. Du kan i princippet også være ekstremt uheldig og blive smittet ved eksempelvis at bruge samme håndklæde som en med herpes, men det er yderst sjældent, at det vil være tilfældet. Herpes virussen overlever nemlig ikke længe, når den kommer i kontakt med andet end hud og slimhinder.  

Herpes smittefare

HSV-2 er altså en kønssygdom og en meget smitsom en af slagsen. Herpes genitalis kan både smitte ved berøring, samleje, anal- og oralsex. Risikoen for smitte er på sit højeste, når herpes er i udbrud med synlige sår eller blærer. Hvis man vil undgå at blive smittet med herpes, er det vigtigt at beskytte sig med kondom, hver gang man får nye seksuelle partnere. Er du selv smittebærer, så sørg altid for at beskytte andre mod at blive smittet. Helst bør du helt undgå at have sex i perioder med herpes i udbrud, men brug som minimum kondom hver gang og vær meget omhyggelig med at vaske hænder, hvis du har rørt ved et område med herpesudbrud. Desværre beskytter kondomet heller ikke 100% mod herpes genitalis, da sårene godt kan sidde andre steder end lige dér, hvor kondomet beskytter. 

Hvordan smitter herpes uden udbrud?

Det er ikke altid, at man kan se eller mærke, at herpes virus er aktiv. I sjældne tilfælde kan virussen overføres via spyt eller sekreter fra kønsorganerne, selvom der ikke umiddelbart er symptomer eller synlige tegn på udbrud i form af blærer eller sår. Du kan derfor godt risikere at smitte eller blive smittet uden at have set nogle tydelig tegn på, at der var herpes i udbrud.

Min kæreste har herpes – hvordan undgår jeg smitte?

Det er svært at undgå at blive smittet med herpes, hvis din faste partner har virussen, men det kan lade sig gøre. I skal være ekstra opmærksomme på selv de mindste symptomer på, at et nyt udbrud er på vej og så tage jer nogle forholdsregler. Den bedste metode, til at undgå at blive smittet med herpes, er helt at undgå at dyrke sex i perioder med aktive herpesudbrud, hvor faren for smitteoverførsel er størst. Vælger I alligevel at have sex, så brug kondom indtil alle tegn på herpes er væk. Først når huden og slimhinderne igen føles helt normale, kan I have ubeskyttet sex igen.

Læs mere om forebyggelse og behandling af herpes her.

Er herpes genitalis farligt?

Nej! Selvom det kan lyde ubehageligt, at du bærer rundt på herpes virussen i nervebanerne resten af livet, så er den som sådan ikke farlig. Der er eksempelvis intet, der tyder på, at mennesker som er smittede med HSV-2 oftere bliver alvorligt syge eller lever kortere end de, som ikke er smittede. Det kan kræve behandling, hvis der går infektion i et herpessår, men det er ikke noget, der ofte forekommer.

Herpes i hjernen (hjernebetændelse)

I helt ekstreme tilfælde kan herpes sætte sig på hjernen og give hjernebetændelse (Encephalitis) eller hjernehindebetændelse (Meningitis), hvilket er to forskellige ting (læs evt. om forskellen her). Selvom herpes virus i Danmark er den mest almindelige årsag til betændelse i hjernen, så rammer det så ekstremt få, at det ikke er noget, der giver mening at bekymre sig om i hverdagen, selvom du er smittet med herpes.

Har du herpes i udbrud og kommer i kontakt med en baby eller et lille barn, bør du dog udvise ekstra forsigtighed og være meget grundig med håndvask og personlig hygiejne, da herpes hos spædbørn potentielt kan være dødeligt. Men det hører heldigvis også til sjældenhederne. 

Herpes genitalis og fertilitet

Selvom herpes både kan angribe de ydre og indre dele af de reproduktive organer, er der intet, der tyder på, at herpes virus påvirker fertiliteten negativt (eller positivt for den sags skyld) hos hverken mænd eller kvinder. Andre kønssygdomme som eksempelvis klamydia kan medføre sterilitet, men der er altså intet at være bekymret for i den forbindelse, når det kommer til herpes genitalis. Læs meget mere om herpes, graviditet og børn her.   

Hvor på kroppen kan man få herpes?

Udbruddene, i form af herpes sår (blister), sætter sig oftest på eller omkring de ydre kønsdelene. Herpes har for vane, at dukke op på det samme sted igen og igen. Det kan både være på det eksakte sted, hvor smitten overførtes, men også andre steder på kroppen. Indimellem kan du også blive “velsignet” med udbrud på nye steder, hvor du aldrig har set din herpes kigge frem før. 

Herpes i øjet: Hvad er herpes keratitis?

Herpes keratitis er den medicinske betegnelse for betændelse i øjets hornhinde, som ofte er forårsaget af HSV-1, altså den samme virus som giver forkølelsessår. Herpes i øjet er noget af det mest alvorlige, du kan komme ud for, når det gælder herpes simplex virus. En herpes-infektion i øjet kan nemlig medføre nedsat syn, hvis det ikke bliver behandlet i tide. Det starter som regel med rødmen og irritation i det angrebne øje, når virussen begynder at angribe din hornhindes ydre lag. På dette stadie er det ikke farligt, men bliver det ikke behandlet, er der fare for, at herpes-infektionen bevæger sig videre og angriber hornhindens indre del (stromal keratitis). Når virussen ind til denne del af øjet, kan det i værste fald udvikle sig til det, der kaldes regnbuehindebetændelse, hvilket i svære tilfælde kan ende med, at man helt mister synet.

Symptomer på herpes i øjet (hornhindebetændelse)

Hvis du har rindende øjne eller konstant føler, at du har noget i øjet, men ikke kan se en fysisk genstand, der kunne genere øjet, så kan det være tegn på herpes keratitis. Rødmen, smerter, nedsat eller sløret syn og følsomhed over for lys er nogle af de mere alvorlige symptomer, der bør få alarmklokkerne til at ringe. Kontakt altid lægen med det samme, hvis du mistænker, at du har et herpesudbrud i eller omkring øjnene. 

Behandling af hornhindebetændelse forårsaget af herpes virus

Ved milde tilfælde af herpes i øjet vil generne og symptomerne forsvinde af sig selv i løbet af 1-2 uger. Selvom din læge kan udskrive en recept på noget binyrebarkhormon for at afkorte sygdomsforløbet, så er det altså sjældent nødvendigt. Kroppen vil i langt de fleste tilfælde selv kunne bekæmpe betændelsen uden medicinsk indblanding. Det kan tage op til to uger for hornhinden at hele sig selv igen. I mere alvorlige tilfælde af herpes keratitis kan det være nødvendigt med et lille indgreb, hvor du under lokalbedøvelse forsigtigt vil få skrabet de beskadigede celler væk fra overfladen af din hornhinde.

Er herpes forskelligt for mænd og kvinder?

Hos mænd ses herpes genitalis typisk under forhuden på penis, mens det hos kvinder primært forekommer på indersiden af skamlæberne eller omkring skedeåbningen, men både mænd og kvinder kan også få udbrud på inderlårene, ballerne samt på og omkring omkring anus (sidstnævnte kaldes også rektal herpes). Herpes kan sågar ligge skjult for det blotte øje på de indvendige slimhinder i selve skeden (vaginal herpes) og give et frygteligt ubehag og symptomer, der kan minde om blærebetændelse. Du kan læse meget mere om smittefare, symptomer og behandlingsmuligheder i de følgende afsnit.  

Herpes hos mænd: Herpes på penis

Som mand findes der næsten ikke noget værre end at opdage et rødt udslæt eller knopper på de ædlere dele. Vi har alle hørt skrækhistorierne i omklædningsrummet og frygten for, at lægen vil jage en vatpind langt op i urinrøret begynder at tage form. Men det gør ikke ondt at blive undersøgt for herpes – heller ikke på penis! Lægen dupper blidt en vatpind på området med de væskende blærer og det er nok til at undersøge, om der er tale om herpes genitalis eller ej. Så lad ikke frygten afholde dig fra at søge læge, hvis du mistænker, at du er blevet smittet med herpes. Det er vigtigt i forhold til fremtidig smittefare at vide, om du er bærer af herpes virus.

Herpes hos kvinder: Menstruation og herpes

Rigtig mange kvinder, vi har talt med, døjer med tilbagevendende herpesudbrud i dagene op til eller under menstruationen. Der er så vidt vi ved, ingen der rigtig ved, hvorfor dette er tilfældet, udover at det formentlig på en eller anden vis er kædet sammen med de hormonelle ændringer i kroppen. Det bedste, du kan gøre, er derfor løbende at styrke dit immunforsvar og på den måde udruste kroppen til at undgå de hyppige herpesudbrud. Vær særligt opmærksom på symptomer som smerter i lysken og kløe i huden. Det kan være tegn på, at endnu et udbrud er på vej.

Herpes som kønssygdom ved smitte med HSV-1

Det er værd at nævne, at selvom herpes som kønssygdom oftest forårsages af HSV type 2, så er HSV type 1 faktisk årsag til mindst 30% af tilfælde med herpes på kønsdelene. Det skyldes formentlig, at virus er blevet overført fra mund til kønsdel ved oralsex.

Kan jeg både være smittet med HSV-1 og HSV-2?

Ja, det kan du desværre godt. Den “gode” nyhed er, at personer, som har haft forkølelsessår (HSV-1), før de bliver smittet med herpes på kønsdelene (HSV-2), vil have en vis immunitet mod sidstnævnte (herpes genitalis). Derfor får du sjældent kraftige udbrud af herpes på kønsdelene, hvis du allerede døjer med forkølelsessår i ansigtet og senere i livet smittes med herpes, altså HSV-2. Det samme gælder den anden vej rundt, hvis du først bliver smittet med HSV-2 og efterfølgende HSV-1, men dette scenarie hører til sjældenhederne. 

Behandling af Herpes Genitalis

Der findes forskellige medicinske præparater, der efter sigende kan forkorte eller forebygge udbrud af herpes. Der er ikke tale om helbredende medicin, men eksempelvis om tabletter, som kan være hæmmende på herpes virussen. Det er dog vores erfaring at disse tabletter kan have kedelige bivirkninger og vi vil derfor altid anbefale at forebygge og behandle via en sund livsstil og naturlige kosttilskud i stedet. Uanset om du på nuværende tidspunkt døjer med et enkeltstående tilfælde af herpes eller længe har kæmpet med hyppigt tilbagevendende udbrud, så er det ikke for sent at sætte ind og forebygge fremtidige udbrud og kende til behandlingsmulighederne, hvis du skulle få flere udbrud. 

Hvad kan jeg gøre for at undgå herpes?

Der kan være forskellige årsager til, at herpes virus reaktiveres og giver nye væskeblærer på huden eller slimhinderne, men det vil oftest skyldes, at immunforsvaret er svækket eller at huden beskadiges i det område, den inficerede nerve er forbundet til. Når virussen af den ene eller anden årsag bliver “vækket” fra sin dvale, transporterer den sig selv ud til huden igen, hvilket resulterer i de ubehagelige herpessår. 

Du kan først og fremmest gøre alt, hvad der står i din magt for at undgå at blive smittet med herpes. Brug kondom, hver gang du er sammen med en ny partner. Lad være med at dyrke sex, hvis der er det mindste tegn på herpesudbrud i slimhinderne hos dig selv eller din partner. Er du allerede smittebærer og vil undgå udbrud af herpes, så vær opmærksom på, at disse ofte kommer i stressede situationer og hos kvinder ofte i dagene lige op til menstruationen. Ved hjælp af fokus på nogle simple kostråd og naturlige kosttilskud kan du let forebygge nye udbrud af herpes. Se mere om sund forebyggelse og behandling her.

Der findes også andre typer af herpes, som ikke har noget med HSV at gøre. Herpes Zoster, som vi skal se nærmere på nedenfor, er en af dem.

Hvad er Herpes Zoster?

Selvom navnene lyder ens, så er Herpes Zoster noget ganske andet end Herpes Simplex Virus. Herpes Zoster kaldes i daglig tale for “Helvedesild”. Herpes Zoster er også en hudlidelse, der giver blærer og sår på huden, men den er forårsaget af en anden virus, nemlig Varicella Zoster Virus.

Skoldkopper og Herpes Zoster

Første gang du bliver smittet med denne virus, får du skoldkopper, der er mest kendt som en børnesygdom. De fleste får aldrig udbrud af Herpes Zoster igen, men hos personer med nedsat immunforsvar ses udbrud af helvedesild senere i livet. Særligt ældre kvinder rammes oftere end andre af Herpes Zoster. Det bedste du kan gøre for at undgå udbrud, hvis du er smittet med denne virus, er derfor det samme som med Herpes Simplex Virus, nemlig at passe rigtig godt på dig selv og gøre alt, hvad du kan for dagligt at styrke dit immunforsvar.

Smittefare og sygdomsforløb ved Helvedesild

Helvedesild viser sig som et smertefuldt udslæt, der altså skyldes skoldkoppevirus (varicella-zoster virus). Når man har haft skoldkopper, så ligger herpes zoster virus latent i kroppen (i nerverne) og kan som ovenfor nævnt senere i livet give helvedesild. Man kan altså kun få helvedesild, hvis man tidligere i livet har haft skoldkopper. Man kan sige, at helvedesild er en slags mini-udgave af skoldkopper, for det er samme symptomer og udslæt, men begrænset til et mindre hudområde. Det kan dukke op hvor som helst på krop og ansigt (for vi har nerver i hele kroppen), men det vil altid kun være i enten højre eller venstre side.

Herpes Zoster i udbrud

Et udbrud af helvedesild starter typisk med, at du får hovedpine og generelt føler dig sløj og utilpas. Dette er ledsaget af svie, kløe, prikken og smerter i huden, der hvor udbruddet er på vej. Inden for 3-6 dage vil det egentlige udslæt i form af væskefyldte blærer begynde at vise sig. Måske kommer der pus eller blodig væske i blærerne i løbet af nogen tid. Til sidst vil der komme skorpe på og blærerne bliver til sår. Herpes Zoster angriber almindeligvis hudområder omkring brystkassen, den nedre del af ryggen/maven eller i ansigtet og altså altid kun i enten højre eller venstre side.

Er Herpes Zoster farligt?

Selvom helvedesild, som navnet antyder, kan være frygteligt ubehageligt og smertefuldt, så er det ikke en meget farlig eller livstruende sygdom at bære rundt på. Har du helvedesild i udbrud kan du risikere at smitte en person, som ikke har Herpes Zoster og vedkommende vil så få skoldkopper. Helvedesild smitter ved berøring. Når de væskende blærer er blevet til sår med skorpe, er der ingen smittefare. Har du først fået Herpes Zoster virus i kroppen vil den ligesom HSV-1, der giver forkølelsessår, og kønssygdommen Herpes, HSV-2, være din tro følgesvend resten af livet.

 FUP ELLER FAKTA

Herpes genitalis kan ikke smitte ved sex, hvis du bruger kondom.

Fup! Du kan desværre sagtens have herpessår andre steder end lige der, hvor kondomet beskytter. Herpes kan desuden smitte ved oralsex. Hvis man har et forkølelsessår på læben og dyrker oralsex, kan man smitte sin partner med herpesvirus. Det vil dog formentlig være HSV-1, man i så fald smitter/bliver smittet med.

Herpes rammer kun dem, som er løse på tråden.

Nej! Herpes Genitalis kan ramme alle som dyrker sex. Det er den mest almindelige smitsomme kønssygdom. Virusset overføres ved at have fysisk kontakt med en, som allerede er smittet.

Man kan få herpes af at sætte sig på brættet på offentlige toiletter.

I teorien, ja, men der er ingen beviser for, at nogen i praksis er blevet smittet på denne vis. Virussen udtørrer nemlig meget hurtigt, når den udsættes for luft og derfor smitter herpes stort set kun ved direkte fysisk kontakt.

Jeg har fået herpes! Har min kæreste været mig utro?

Ikke nødvendigvis. Selvom du er i et fast forhold og ved, at du i hvert fald ikke har været sammen med andre, og pludselig får herpes i udbrud, så er det ikke ensbetydende med at din partner har været dig utro. Smitten kan nemlig sagtens ligge latent i kroppen, længe før herpes går i udbrud. Du eller din kæreste kan derfor være blevet smittet, før I blev kærester, blot uden at have fået symptomer, der gjorde opmærksom på smitten.

Kan man få herpes af at dele underbukser, håndklæder, sengetøj osv.?

I princippet, ja, men i praksis bør det ikke være muligt, da herpes virus ikke kan overleve særligt længe efter det udsættes for luft og hvis du vasker dit undertøj og dine håndklæder mellem hver brug, skulle der ikke være noget i vejen for at dele eksempelvis håndklæder med en, der er smittet med herpes.

Man får herpes genitalis af at onanere!

Nej! Man kan ikke blive smittet med herpes virus ved onani, men det er rigtigt, at hvis man allerede er smittet med herpes genitalis, så kan friktionen fra onani godt i visse tilfælde genere huden og fremprovokere et herpes-udbrud. Det samme gælder dog for den friktion, der opstår ved sex med en partner, så det er altså ikke onani som sådan, der er noget som helst galt med.  

Man må kun gå med bomuldsunderbukser, hvis man har herpes.

Fup! Det er rigtigt, at stramtsiddende tøj (særligt hvis tøjet er lavet af spandex, nylon, lycra eller lignende) kan fremprovokere herpes-udbrud, men der er ingen regler for, hvilken type underbukser man kan/skal iklæde sig, bare fordi man er smittet med herpes. Hvis du føler dig bedst tilpas i silke eller blonder, så iført du dig bare det! Når du har herpes i udbrud, kan det dog være en god idé at tænke over, at der ikke lige er nogle syninger eller andet, der kradser i såret, så det er længere tid om at hele og så det bliver en mere smertefuld affære end højst nødvendigt.